NASLOVNICA TEME Održana skupština OIP 'Malin'
Ispis E-mail Facebook
Održana skupština OIP 'Malin'
Petak, 24 Svibanj 2013

mailn s01

Tekst i foto: Slaven Kardoš - Učitelj

U prostorijama OŠ Marka Marulića, uz prisustvo gostiju i članova Odreda izviđača porječana „Malin“ iz Sinja, održana je svečana skupština Odreda povodom 10 godina rada i djelovanja. Naime, 23. svibnja 2003. na inicijativu Davora Ratkovića – Rice i Slavena Kardoša – Učitelja osnovan je O.I.P. 'MALIN' Sinj. Sve do ove godine starješina Odreda je bio Slaven Kardoš – Učitelj, a odlaskom u mirovinu dužnost predaje Davoru Ratkoviću - Rici.Nakon intoniranja hrvatske i izviđačke himne minutom šutnje odana je počast svim umrlim i poginulim izviđačima i sudionicima Domovinskog rata.

 

Izvješće o desetogodišnjoj aktivnosti Odreda prezentirao je riječima i slikama Slaven Kardoš – Učitelj. Istaknuo je da su realizirana logorovanja kod Vukovića vrila na Cetini i Ruminu, eko kampovi u Sutini, zimovanja u Koritima, protupožarni kampovi po Hvaru i Marjanu, akcija čišćenja izvora, rijeka i šuma. Izviđači su izrađivali i postavljali kućice za ptice po parkovima, pomagali čistiti starijima i nemoćnima snijeg i donosili spizu, sudjelovali u pokaznim vježbama spašavanja, pošumljavanju. Odred je organizirao dva susreta poletaraca Dalmacije i susret brđana Dalmacije, a sudjelovao je i na susretima poletaraca Dalmacije u Trogiru, Splitu, Omišu i Makarskoj, te susretu brđana u Kreševu. Sudjeluju u biciklijadi koje organizira 'Srma', a i sami organiziraju nekoliko svojih biciklijada po motom 'Od izvora do izvora'.

 

Članovi ovog Odreda su prvi donositelji Betlehemskog svjetla u Sinj i nastavljaju svake godine tu aktivnost. Organizirani su tečajevi prve pomoći, prehrane u prirodi, topografije, te su kroz svoje aktivnosti stjecali i druga znanja i vještine. Izletima na Svilaju, Visoku, Visošnicu, Vranjaču, Mosor, Biokovo, Plitvice, Cerovačke pećine, izvor Cetine, Vrgorac, ... upoznali su ljepote dijela Lijepe naše i stekli mnoge prijatelje. Surađivali su sa drugim udrugama i organizacijama kao što su PD Svilaja, Srma, Hrvatske šume, MUP, vatrogasci, braniteljske zadruge 'Bila vrila' i 'Patriot', Crveni križ, ... .

 

malin s02

 

 

Učitelj se osvrnuo na materijalnu i financijsku stranu Odreda naglasivši da je financiranje Odreda skromno i neredovito, apelirajući na buduću gradsku vlast da ih uvrsti u gradski proračun sa stalnim sredstvima, makar i skromnim.

 

'Da bismo kako tako mogli funkcionirati moramo doslovno svako malo prositi novac. Do sada su nas pomagali sponzori, malo u novcu, malo u materijalu. Za projekt 'Sutina' sredstva je osiguralo Ministarstvo zaštite i Županija. Grad Sinj nas djelomično financijski pomogne kod nekih akcija kao i OŠ Marka Marulića. Inače novac za akcije djelomice smo priskrbljivali prodajom papira i naplaćivanjem parkinga za vrijeme Alke i Velike Gospe, što nam je omogučila OŠ Marka Marulića', kazao je Učitelj.

 

Problem je kadar. Za obuku kadra potreban je novac jer su tečajevi daleki i skupi, a sav teret rada i vođenja Odreda pao je na leđa Rice i Učitelja koji su na stotine svojih slobodnih dana odvojili za Odred.

 

Nakon izlaganja podijeljene su zahvalnice pojedincima, firmama i udrugama za dugogodišnji doprinos u radu i aktivnostima Odreda.

Sve je završilo druženjem uz skromnu zakusku.

 

Budi pripravan!

 

malin s03

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME Održana skupština OIP 'Malin'