NASLOVNICA TEME 'Tragom prošlosti Dalmacije'
Ispis E-mail Facebook
'Tragom prošlosti Dalmacije'
Ponedjeljak, 10 Lipanj 2013

studiopapaja hotspots 006

Izvor: Dalmatian hot spots magazin i Udruga Dalmatia Event

Unatoč vremenskim neprilikama koje su iznenadile brojne splićane ali i goste, u petak 7.6.2013. na Prokurativi održana je kulturno - zabavna manifestacija “Tragom prošlosti Dalmacije – Dalmacija od antike do danas“.U ovom izuzetnom ambijentu jednog od najljepših hrvatskih trgova - Prokurativa, u Splitu, na trenutak smo se vratiti u prošlost, doživjeli zvukove, okuse i mirise, govor, glazbu i duh prohujalih vremena.

 

studiopapaja hotspots 009

 


Publika je, a među njima i dožupan Splitsko-dalmatinski Ante Šošić, kao i Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, imala priliku uživati u bogatom programu koji je obuhvaćao sedam kratkih nastupa - kulturno, povijesno - zabavnih programa, kratkih predstava, jedinstvenih doživljaja Dalmacije; otoka, obale i Dalmatinske zagore.Organizator manifestacije bio je Dalmatian hot spots magazin i Udruga Dalmatia Event.

 

studiopapaja hotspots 003

 

Manifestacija je započela sa povorkom svih sudionika preko grada. Ugodno iznenađeni turisti pratili su kolonu izvođača preko cijelog grada.
Uz svaku grupu izvođača nalazio se njihov štand na kojem su se nalazili izvorni proizvođači i prezentacije starih zanata.

 

Kao uvod u ovu priču nastupila je Kumpanija iz Vele Luke, specifična stara viteška igra proizašla iz organizirane narodne vojske otoka Korčule, koja je tijekom minulih stoljeća branila otok od raznoraznih napadača i osvajača. Na radost i ovacije brojne publike pojavio se i car Dioklecijan, Priska, njegova vojska i gladijatori. Ovaj nastup nam je duhovito prikazao carev život i performance borbe gladijatora. Vojnici su bili odjeveni u autentične oklope iz rimskog vremena dok je car bio odjeven u raskošnu togu.

 

studiopapaja hotspots 007

 

 

U kratkom nastupu Sinjsko amatersko kazalište uprizorilo je slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde, na divni trenutak u kojem je Majka od Milosti zaštitila svoj puk od neprijateljskog zuluma.

 

Natrag u 1537. Godinu vratila nas je povijesna postrojba Kliški uskoci i pokazala nam dio povijesne bitke za Klis između Klišana i Turaka.

Stare zanate i običaje Dalmatinske zagore pokazali su nam članovi kulturno umjetničkog društva Vrgoračka krajina. Njihov nastup je bio popraćen sa snažnim performanceom i Ojkanjem - pjevanjem podrijetlom iz Dalmatinske zagore, koje je 2010. godine UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta uvrstio na popis ugrožene nematerijalne baštine.

 

BCP 4946

 

 

Šoltansko amatersko kazalište Sulet izvelo je mali igrokaz čija je tema vječno rivalstvo između Bračana i Šoltana koji su se u svome nastupu svađali oko toga čija je Mrduja, pa su je i jedni i drugi vezali konopom i potezali na svoju stranu.

 

Ovaj projekt predstavio je kulturno-turističku ponudu Dalmacije, oživljavanjem povijesnih i tradicijskih događaja kroz uprizorene povijesne priče, bitke i legende. Trenutke mistične povijesti, uz vrhunske glumce i izvrsnu scenografiju, upotpunili su ples i zabava, druženje sudionika dugo u noć.

 

KUD Vrgoracka krajina

 

 

studiopapaja hotspots 010

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME 'Tragom prošlosti Dalmacije'