NASLOVNICA TEME Malo mista, a rodbine trista
Ispis E-mail Facebook
Malo mista, a rodbine trista
Petak, 10 Svibanj 2013

dali izbori

Autor: Dalibor Glavurdić

Nad našim se gradom sudaraju lijeva, desna i nezavisna struja, što za posljedicu donosi povišeni tlak i tegobe kod velikog broja stanovnika. Postupno se popunjava ciklonalno polje kao i izborne te koalicijske liste. Hladna i tmurna fronta uzrokovana prepucavanjima sa svih strana, neko se vrijeme zadržava nad našim područjem. Umjeren do jak vjetar (promjena ili ne...?) će po cijelom gradu raznositi stranačke promiđžbene materijale i plakate... Razlike između jutarnjih i dnevnih temperatura u srazmjeru sa razlikama u provedenim anketama. 

Grupiranje i sveprisutnost izbornih kandidata mjestimice smanjuje vidljivost u većem dijelu grada. Jutarnja rosa u kombinaciji sa podmetanjima uzrokuje sklizak kolnik pa se vozači mole za oprez. Drastičnim povećanjem svestranačkih priopćenja, mnogima voda dolazi do grla te prijeti izlijevanjem i poplavama u nižim područjima. Moguća i jaka grmljavinska nevremena praćena tučom (nadam se ne kandidata).

 

Rad teške mehanizacije na svim frontovima donosi blago podrhtavanje tla, a četverogodišnje smirivanje se može očekivati po završetku izbora. Kratka razdoblja vedrijeg i boljeg vremena moguća uslijed raznoraznih optimističkih obećanja. Biometeorološke prilike izrazito nepovoljne za osjetljivije ljude, te uz pad raspoloženja i razdražljivost vrlo vjerojatna mučnina i nesanica. Opasnost od požara dostiže kritičnu razinu jer će zbog svega navedenog atmosfera doći do usijanja.

 

Zbog takvih bi neprilika većina stanovnika pobjegla iz grada brže nego naša najpoznatija pjevačica (i glumica) iz svojih veza, ali će ipak ostati u iščekivanju poboljšanja. Pozitivna strana ovog (ne)vremena je to što ga ipak možete okrenuti u svoju korist. Naime, ako vam treba malo asfalta od kuće do sušare, od kočaka do njive, koji stupić javne rasvjete... - predizborno vrijeme je uvijek bilo idealno da to ostvarite, bez obzira tko je na vlasti (ako je uopće išta ostalo iz predhodnih kampanja!?).

 

Takva je praksa općepoznata te se opetovano provodi prije svakih izbora. Isto kao i ispravljanje krivo stavljene kvačice ili neispravno postavljenoga zareza u priopćenju protivnika te nadmetanje u davanju najmaštovitijih obećanja... Zanimljivo je i to što se ništa ne događa slučajno pa ako se dva puta zaredom zadesi crveno svijetlo na semaforu - mašinerija druge strane stiska botune, ne urede se pršuti - to je sigurno diverzija protivnika, izgubi se na balota – druga opcija je potplatila suigrače... Sve ima politički predznak i sve se smatra zavjerom i urotom.

 

Što se samih kandidata tiče, stranke su ispunile kadrovske križaljke i u slučaju pobjede na izborima odavno se zna tko sjeda u koju fotelju. Jer automatizmom smjene nikada nije bio važan (niti će ikada biti) kvalitetan rad i stručnost predhodnika već stranačka pripadnost i rodijačke veze, ma koliko se svi zaklinjali u suprotno. Niste školovani pročitati, a pogotovo sastaviti složeniji tekst - nema problema, glavno da ste podobni. Svatko se smatra sposoban obnašati bilo koju dužnost, jer vlast je svima draga i teško se odbija, pa bilo to na čelu udruge baletana, školskog odbora, gradske firme... Zbog nje se mijenjaju i stranke i politička uvjerenja, sastavljaju se nazamislive koalicije i sl.

 

A promiđžbeni materijali su uvijek spremni, pa će vas tako svaki zid, stup ili kontejner upozoravati za koga trebate glasovati i tko je bolji od drugoga. Majice, kape, upaljači, lumbrele... sa otisnutim logom stranke ili kandidata su također osigurani, iako bi na današnje stanje umjesto takvih stvari bilo primjerenije dijeliti po litru ulja, 20 dkg mortadele, mesni narezak, pola pečene kokoši, 5 kg krumpira, 2 naramka drva... Još ukoliko se pri nabavi istih ne bi pogodovalo tajkunu čiji su bonovi postali platežno sredstvo kod nas, moje bi simpatije definitivno bile na toj strani.

 

Tko će stajati na poraženoj, a tko na pobjedničkoj strani ne bih prognozirao. Uostalom, gubitnika nikada nema i rijetko tko prizna poraz, makar prošli kao naši nogometni klubovi u Europi ili pjevači na Eurosongu. Ma kakav debakl bio, rezultatima su svi zadovoljni i uvijek se nađu olakotne okolnosti. Sportskim riječnikom - odlično 19. ili izvaredno 28. mjesto...

 

A za pobjednike je jedino važno i bitno na koji će način opravdati ukazano povjerenje birača. Hoće li vladati pod motom:'Ako ne bude išlo drugačije, onda ćemo pošteno', 'Malo mista, a rodbine trista'... ili nečim sasvim desetim - vrijeme je uvijek najbolji pokazatelj...

 

 

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME Malo mista, a rodbine trista