NASLOVNICA TEME Izbori u Cetinskoj krajini
Ispis E-mail Facebook
Izbori u Cetinskoj krajini
Četvrtak, 09 Svibanj 2013

stari-grad-iz-zraka

Autor: Ante Botić

Do lokalnih izbora ostalo je deset dana i polako u svoju završnicu ulazi službena predizborna kampanja. Prikupljali su se potpisi, preslagivale i dogovarale liste, stvarale nove ili potvrđivale stare koalicije, a od 5. svibnja u službenu kampanju krenulo se žestoko.U utrku za gradonačelnička, načelnička i vijećnička mjesta na području Cetinskog kraja uključen je veliki broj kandidatkinja i kandidata.

Lokalni izbori koji nam slijede, barem što se tiče kandidatura, brojnija su u odnosu na dosadašnje.

 

Grad Sinj:

Za gradonačelnika središta Cetinskog kraja svoje kandidature istaknulo je 7 kandidata i to svi muškarci. Od 14 kandidata za njihove zamjenike, 8 je muškaraca i 6 žena. Za Gradsko vijeće pravovaljanih je 11 lista (sve ih predvode muškarci), odnosno ukupno 231 kandidat za 21 vijećničko mjesto, a od toga je 165 muškaraca, a 66 ili 28,5 posto žena.

 

Grad Trilj:

U Trilju se za prvog čovjeka grada kandidiralo 5 kandidata, od toga 4 muškarca i 1 žena. Za njihove zamjenike 5 je kandidata i svi su muškarci. Za triljski saziv Gradskog vijeća borit će se 8 lista ili 120 kandidata za 15 mjesta u vijeću. Zanimljivo je kako jednu listu predvodi jedna žena, a ostali su muškarci. Od svih kandidata za gradsko vijeće (120) 94 su muškarci, a 26 ili 21,66 posto je žena.

 

Grad Vrlika:

Na sjeverozapadnom dijelu Cetinskog kraja za mjesto gradonačelnika 4 su kandidata i svi su muškarci. Od isto toliko kandidata za zamjenika dvije su žene i dva muškarca. U Vrlici su za ove izbore istaknute 4 liste za Gradsko vijeće s ukupno 44 kandidata, za 11 vijećnićkih mjesta. Od toga 34 su muškarca i 10 odnosno 22,72 posto žena. Sve liste predvode muškarci.

 

Općina Otok:
Najveća općina u Cetinskom kraju svoga načelnika birat će između 4 kandidata i svi su muškarci kao i njihova 4 kandidata za zamjenika. Za općinsko vijeće istaknuto je 8 lista za 15 vijećničkih mjesta. Sedam lista predvode muškarci, a jednu žena. Od 120 kandidata za vijeće, 97 je muškaraca i 23 odnosno 19,16 posto žena.

Općina Hrvace:

U općini Hrvace za naklonost birača politički se s programima bore 4 kandidata za načelnika, svi muškarci. Za njihove zamjenike kandidirane su dvije žene i dva muškarca. Za općinsko vijeće od 13 članova svoje kandidature istaknulo je 7 lista. Šest lista predvode muškarci, a jednu žena. Od 91 kandidata za vijeće, 76 je muškaraca i 15 odnosno 16,48 posto žena.

 

Općina Dicmo:

Dicmanjani će svog načelnika birati između 4 kandidata i svi su muškarci. Od isto toliko kandidata za zamjenika, 3 su muškarca i 1 žena. Za 13 mjesta u općinskom vijeću istaknuto je 5 lista s ukupno 65 kandidata. Od toga je 56 muškaraca i 9 odnosno 13,84 posto žena. Sve liste za Općinsko vijeće predvode muškarci.

 

Cetinski kraj:

Gledajući ukupno stanje u svim općinama i gradovima, dolazimo do slijedećih podataka: 16 je kandidata za 3 mjesta gradonačelnika (Sinj, Trilj, Vrlika), od toga 15 muškaraca i jedna žena. Od 23 kandidata za zamjenike 15 je muškaraca i 8 žena.

Za 3 načelnička mjesta (Otok, Hrvace, Dicmo) kandidaturu je istaknulo 12 muškaraca, od istog broja kandidata za zamjenika 9 je muškaraca i 3 žene.

Za općinska i gradska vijeća istaknute su 43 liste na kojima je ukupno 671 kandidat za 88 mjesta u vijećničkim klupama, odnosno 8,6 kandidata bori se za jedno vijećničko mjesto. Od 671 kandidata, 522 su muškarca i 149 ili 22,2 posto žena. Od 43 liste, njih 40 predvode muškarci, a 3 žene.

Za mjesta gradonačelnika, načelnika i njihove zamjenike, te za mjesta u općinskim i gradskim vijećima kandidirale su se ukupno 734 osobe, od čega 573 muškarca i 161 odnosno 21,9 posto žena.

 

Iz ovih podataka nameće se zaključak kako je zastupljenost žena u političkom životu Cetinskom kraju još uvijek ispod prihvatljive razine, iako se stanje na tom planu proteklih godina mijenja na bolje. Očito je politika u Hrvatskoj još uvijek muški posao, jer bi zastupljenost žena u politici trebala iznositi 40 posto. U Cetinskom kraju to je daleko od stvarnosti. Je li to zbog toga što žene politika ne zanima, ili se jednostavno u 'muškom poslu' nisu uspjele izboriti za svoje mjesto. Ništa čudno za lokalno područje, jer i u Hrvatskom saboru samo je 25 posto žena.

Što se tiče trenutnih kandidatura za ove lokalne izbore, za primjetiti je kako je sve veći broj mladih na svim listama. Možda zbog toga 19. svibnja bude veći izlazak birača u odnosu na prije četiri godine, kada je na lokalne izbore u prvom krugu glasovanja izašlo 55 posto stanovnika Cetinskog kraja s pravom glasa.

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME Izbori u Cetinskoj krajini