NASLOVNICA TEME Obljetnica proboja iz Jasenovca
Ispis E-mail Facebook
Obljetnica proboja iz Jasenovca
Petak, 22 Travanj 2011
ante_bakoti01

Autor: Ivana Vrančić

(22/04/11) Udruga Antifašističkih boraca i antifašista Cetinske krajine danas je položila vijenac na spomen ploču Ante Bakotića Bake, koja se nalazi na njegovoj rodnoj kući, u ulici Put Petrovca.

Vijenac je postavljen u sjećanje na 22. travnja 1945. godine kada su 1073 logoraša, predvođena Sinjaninom Antom Bakotićem Bakom, krenula u proboj iz zlogasnog logora Jasenovac. Tom prilikom spasilo se samo 60-tak logoraša, a među poginulima je i Bakotić.

Podsjetimo, 31. listopada 2009. godine, tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić, otkrio je spomen ploču na pročelju rodne kuće Ante Bakotića, koja se nalazi Pijaci, na križanju Trga kralja Tomislava i Ulice Put Petrovca, na istom mjestu s kojega je sredinom 90–tih godina, zbog obnavljanja pročelja, skinuta i oštećena prvotna ploča, koja je pohranjena u Muzeju Cetinske krajine. Istoga dana u gradskom kinu održan je Skup posvećen Anti Bakotiću.

Povodom otkrivanja novopostavljene ploče, u programu Hit radija 23. listopada 2009. godine emitiran je razgovor s Đorđem Mihovilovićem, kustosom Javne ustanove Spomen područja Jasenovac. Iz toga razgovora, izdvojili smo dio iz biografije Ante Bakotića Bake.

Ante Bakotić rođen je u Sinju, 14. lipnja 1921. g. kao četvrto dijete šesteročlane obitelji. Osnovnu školu završio je u Sinju, gdje je upisao i gimnaziju, koju je, iz nepoznatih razloga prekinuo te je počeo s izučavanjem stolarskog zanata. Zbog loših uvjeta rada i maltretiranja majstora, napustio je naukovanje i prijavio se na natječaj vojno-tehničke škole u Kruševu, u Srbiji, koju je završio. Nakon završetka školovanja odlazi u Sarajevo i zapošljava se u vojnoj industriji. Član KP SKJ postao je 1939. godine. U proljeće 1942. g. s grupom partizana uhvaćen je u dolini Neretve i deportiran za koncentracijski logor Jasenovac.

Ante Bakotić ubrajao se u zatočenike s dugim zatočeničkim stažom. U logoru je, do kraja rujna 1944. g. djelovala partijska organizacija na čelu s narodnim herojem Milom Boškovićem koja je već tada radila na pripremama proboja zatočenika. Rad organizacije je otkriven, a 21. rujna 1944. likvidirani su gotovo svi njeni članovi. Od tada se preostali komunisti u logoru nastoje ponovno organizirati. Ante Bakotić pojavljuje se kao čelni čovjek logorske partijske organizacije koja nastavlja djelovati te obnavlja rad koji kulminira u proljeće 1945. g. Jasenovački zatočenici izvršili su proboj samooslobađanjem 22. travnja 1945. godine pred sam završetak Drugog svjetskog rata. Brojno stanje zatočenih muškaraca, u noći s 21. na 22. travnja, iznosilo je 1073 zatočenika. Te su noći odlučili da se ujutro 22. travnja, oko 10 sati, krene u juriš. Prilikom dogovora o početku proboja najistaknutiju ulogu igrao je upravo Ante Bakotić, sekretar Logorske partijske organizacije Logora 3 Ciglana u Jasenovcu, koji je povikom 'Naprijed drugovi' označio početak juriša.

Ante Bakotić nije preživio proboj logoraša iz Jasenovca. Poginuo je u blizini istočne kapije logora. Njegovu smrt opisuju dvojica zatočenika u svojim sjećanjima.
Čedomil Huber: 'Kada smo izišli kroz kapiju, smrtno je pokošen Ante. Zastao sam da mu pomognem. Naredio mi je da idem naprijed i da netko mora ostati živ. Posljednjom snagom, vidio sam, odvukao se do obale rijeke Save i u njenim valovima se izgubio.'
Mile Ristić:'Sjećam se da sam vidio Antu Bakotića kako ide po cesti korakom, a pluća mu se nadimaju kao kovački mjehovi. Pozvao sam ga da siđe k meni i da ide ovim mrtvim uglom. On je samo odmahnuo rukom i nije pošao dolje. Tako ga je pogodio metak i on se srušio u Savu.'
U materijalima iz Jasenovca spominje se i dio sjećanja Ilije Ivanovića, koji govori o tome kako je kao mali dječak, ne znajući o čemu se radi, prišao grupi u logoru koja je dogovarala detalje proboja. Ivanović kaže da ga je tada Ante Bakotić pomilovao po glavi i rekao mu: 'Ovdje se sine ništa ne jede, nije ovo za tebe, ali pazi, kada mi krenemo, ti trkom za nama.'

 

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME Obljetnica proboja iz Jasenovca