NASLOVNICA TEME Sinjani daruju krv za Tonća i Antu
Ispis E-mail Facebook
Sinjani daruju krv za Tonća i Antu
Srijeda, 05 Lipanj 2013

1315909342DARIVANJE KRV

Autor: Ivana Vrančić

Pedesetak Sinjana javilo se jutros u KBC Split na Transfuzijski odjel kako bi darovalo krv za Tončija Tomaševića i Antu Blaževića, mlade Sinjane koji su stradali u teškoj prometnoj nesreći u Čaporicama 31. svibnja.Sinoć se na Facebooku pojavila informacija kako su iz bolničkog centra KBC Split uputili apel svim prijateljima stradalih mladića kako bi bilo poželjno donirat krv, jer su zalihe krvi na Transfuzijskom odjelu pri kraju. Šta se tiče eventualnih donatora njihova krvna grupa nije bitna, jer bolnice između sebe razmjenjuju krv prema potrebama. U poruci na Facebooku stoji kako bi se svi zainteresirani trebali javiti na Odjel za transfuziju na Firulama danas do 12 sati.

 

Najavljen je i organizirani odlazak na Transfuzijski odjel KBC jutros s Alkarskog trkališta, gdje smo zatekli Sinjanina Zorana Šabića koji je s kombijem prevezao nekoliko davatelja u Split.

 

Mr.sc.dr. Pera Erceg Maglić s Odjela za transfuziju KBC-a Split potvrdila nam je kako je jutros 50-tak mladih s područja Cetinske krajine došlo na Odjel darovati krv.

 

'Vjerojatno je netko od prijatelja mladića dobio informaciju kako u KBC-u nedostaje svih krvnih grupa, pa su se organizirali, što je u redu. Bolesnici su jedan A negativna, jedan B negativna i oni su do sada dobili sve što je trebalo', kazala je dr. Maglić koja ističe kako se na području naše regije svakodnevno organiziraju akcije darivanja krvi, koja se uzima i na Odjelu.

 

'Zadnjih mjesec dana skoro svakodnevno smo u nedostatku A pozitivne krvi. To dijelom rješavamo pomoću drugih transfuzijskih centara, Zagreba, Varaždina, Zadra, .... Potrebe su svakodnevno velike i imamo problema, prvenstveno s nedostatkom krvne grupe A pozitivne, međutim, svaka doza je dobrodošla, osim ovoga momenta B pozitivno, koje imamo u dostatnim količinama', kaže dr. Maglić koja ističe kako Odjel svakodnevno radi od 8 do 16, a tereni po predviđenom planu.

 

Sutra je na Odjelu za transfuziju KBC-a Split organiziran redoviti rad od 8 do 18 sati, pa davatelji krv mogu dati u tom vremenu, a subota i nedjelja su neradni dani.

 

Predsjednik sinjskog Crvenog križa Ante Omrčen kazao nam je kako će u slučaju hitne potrebe za krvi, na poziv transfuzijskog odjela, kontaktirati dragovoljne davatelje s područja Cetinske krajine, te ih uputiti u KBC Split. 

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME Sinjani daruju krv za Tonća i Antu