NASLOVNICA TEME Održan prvosvibanjski prosvjed
Ispis E-mail Facebook
Održan prvosvibanjski prosvjed
Srijeda, 01 Svibanj 2013

prosvjed ciglana1

Autor: Marija Maroš

U organizaciji HUS-a Splitsko-dalmatinske županije ispred zgrade Ciglane Sinj danas je održan prvosvibanjski prosvjed. Na prosvjedu, na kojem se okupilo 20-ak građana, uglavnom radnika Autoprijevoza i Ciglane, poslana je poruka Vladi RH da poštuje zakone te pomogne ovim dvjema tvrtkama da izađu iz problema. 

Okupljenima se najprije obratio direktor Ciglane Ilko Tomašević koji je kazao je Ciglana raritetan primjer reketa državne administracije nad tvrtkom i njenim pravima.

'Umjesto da se bori za opstanak svakog radnog mjesta, Grad Sinj podnosi zahtjev za stečaj tvrtke i to zbog nepostojećeg dugovanja, što je na sudu pravomoćno odbačeno. Nakon toga je i Upravni sud prihvatio našu tužbu za pogrešan obračun komunalne naknade, koja je bila temelj podnošenja zahtjeva za stečaj tvrtke', naglasio je Tomašević.

 

Današnjem prosvjedu nazočio je i Lukica Bucat, predsjednik Nezavisnkog sindikata Dalmacijavina, tvrtke koja je završila u stečaju. Istaknuo je kako je došao dati podršku radnicima Ciglane i Autoprijevoza te je naglasio kako je i Dalmacijavino prošlo istu torturu od strane vlasti koja nije vodila dovoljno brige nego je postavljala uprave i nadzorne odbore koji su iz godine u godinu stvarali sve veće gubitke.

'Borili smo se da se zadrži proizvodnja. Sa stečajnim upraviteljem smo dogovorili da nije potrebno samo prodavati imovinu nego je potrebno, koliko je god moguće, povećati njenu vrijednost i da onda firma kao takva ide u prodaju. Nadam se da ćemo zajedno sa stečajnim upraviteljem uspjeti naći takvog vlasnika koji će zadržati proizvodnju i radna mjesta i omogućiti mladima da se zaposle', naglasio je Bucat.

 

Potom se okupljenima obratio povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić. U svom govoru istaknuo je kako HUS nije zadovoljan stanjem u državi, a pogotovo u županiji te je dodao kako je Sinj grad slučaj. Istaknuo je kako je od 12.500 radnih mjesta 1990. godine, od čega je 8 tisuća bilo u proizvodnji, danas ostalo tek 100-tinjak radnika.

 

'Sindikati u Hrvatskoj su odlučili danas na Jelačić placu reći Vladi RH: ili mijenjajte smijer ili će vam narod, odnosno birači koji su vas birali, reći da ćete vrlo brzo otići s političke scene. Jer ovoj državi i narodu trebaju nova rješenja, ovom narodu treba posla, ovom narodu treba kruha. Nažalost, mnogi su ostali bez posla, a svi uredno šutimo'.

 

Nadalje, Marić je dodao kako državna vlast, a i Grad Sinj nemilosrdno upiru kako bi Ciglana i Autoprijevoz Sinj nestali sa gospodarske scene.

'Kad je u pitanju Ciglana, ovdje i Grad i Država upiru svim sredstvima da se otme imovina tvrke. Ovo je jedinstven primjer da jedan minoran vjerovnik, koji potražuje određena sredstva, traži stečaj nad ovom tvrtkom. To je tvrtka 'Draga Sadra'. Dakle, od samog vrha vlasti, svi upiru kako prevariti, zagušiti i kako ovo stjerati u stečaj, samo da se prikriju tragovi kriminala. Zbog toga je jedan ugledni doktor otišao u politiku i zajedno s kriminalcima koji se nalaze u Ministarstvu gospodarstva, u sudovima pa čak i u DORH-u pokušava oteti ovu imovinu i stjerati ovo u stečaj. E, bogme, neće! Mislim da se ovih preostalih 20-ak radnika Ciglane neće tako lako predati, a institucije znaju što se sve ovdje radi.'

 

Jozo Marić osvrnuo se i na slučaj sinjskog Autoprijevoza. Istaknuo je kako se već 7-8 godina pokušava dokazati da strateški partner Promet Makaraska i Grad Sinj pokušavaju prevariti radnike i izigrati zakon. Podsjetio je kako se do danas nije ispunio ugovor o preuzimanju Autoprijevoza te kako je 15-ak radnika nezakonito dobilo otkaze, a nakon duge borbe pravomoćnim presudama se vraćaju na radna mjesta.

'Sve se to, nažalost, događalo uz blagoslov Grada i Države. Moram reći jedan raritet. GO SDP-a Sinj žestoko se suprostavi ministru financija Liniću i kaže: ne smijete vratiti bjanko zadužnice koje su ključ privatizacije. A gle čuda, HDZ se žestoko obrušio na sindikate kako je Linić u pravu i kako je u redu da se vrate bjanko zadužnice. Dakle, ekipa iz HDZ-a koja je duboko involvirana u proces preivatizacije žele blagoslovniti kriminal.'

Marić je dodao kako ima informacije da se nazire rješenje problema Ciglane i Autoprijevoza.

'U Autoprijevozu će se uskoro otvoriti istrage i mislim da će to definitnvo završiti raskidanjem ugovora. A nadam se da će i Ciglani biti vraćemo eksploatacijsko polje 'Stipanovića greben' u Glavicama i da će ova tvrtka zaposliti još deseke ljudi i nastaviti raditi'.

 

Na kraju prosvjeda Jozo Marić je poručio Vladi RH:

'Gospodo, ostanite čistih ruku, završite procese u ove dvije tvrtke. One su ogledni primjer kako državna i lokalna vlast ne bi trebale raditi te kako bi i jedna i druga vlast najprije trebale poštivati zakone pa onda na koncu i završiti u skladu sa zakonom, da ove dvije tvrtke izađu iz problema.'

 

prosvjed ciglana2

 

 

 

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME Održan prvosvibanjski prosvjed