NASLOVNICA TEME Umjetnik proslavio rođendan u Sinju
Ispis E-mail Facebook
Umjetnik proslavio rođendan u Sinju
Utorak, 30 Travanj 2013

Sikirica 2

Izvor: KUS Sinj - Galerija Sikirica

Sinoć je u organizaciji Kulturno umjetničkog središta i uz potporu grada Sinja održan program kojim je obilježeno 80 godina života akademskog kipara Stipe Sikirice čije ime galerija nosi. Među brojnim gostima na proslavi uz umjetnika su bili i članovi njegove obitelji te prijatelji i suradnici.Program je otvorila i o životu i djelu Stipe Sikirica govorila profesorica Dragana Modrić, voditeljica galerije Sikirica. Slavljeniku su u ime županije Splitsko-dalmatinske i Grada Sinja čestitali dožupan Luka Brčić i zamjenik gradonačelnika Zoran Vujanović. Potom je u glazbenom dijelu nastupila ženska klapa KUD-a Vrilo iz Obrovca, a profesor Jakov Dukić je prisjećajući se mladalačkih dana i svojih susreta sa Sikiricom u njegovim zagrebačkim ateljeima, odrecitirao tri pjesme. Premijerno je prikazan i 15-minutni dokumentarni film o životu i djelu Stipe Sikirice, kojeg je autor Ante Gugić.

 

Nakon projekcije govorio je likovni kritičar Milan Bešlić, jedan od ponajboljih poznavatelja Sikiričinog opusa, a na kraju se gostima obratio i sam slavljenik, te im kratkim govorom od srca zahvalio na poklonjenoj pažnji. I u finalu programa koji je osmislila i vodila Božena Romac, pogašena su svjetla u galeriji i osoblje je na binu donijelo slavljeničku tortu u obliku poznatog Sikiričinog spomenika alkaru na dnu Alkarskog trkališta, na što je umjetnik dosta emotivno reagirao.

 

Inače za ovu prigodu u galeriji je postavljen privremeni postav iz Sikričinog ciklusa Anđelije, a radi se uglavnom o ženskim aktovima. Postav je odabrala profesorica Modrić te naglasila kako je i ova izložba u okviru godišnjeg projekta Žena u Dalmatinskoj zagori.

 

Sikirica 4

 

Sikirica 3

 

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME Umjetnik proslavio rođendan u Sinju