NASLOVNICA TEME Održana Skupština VAD-a
Ispis E-mail Facebook
Održana Skupština VAD-a
Subota, 27 Travanj 2013

vad 02

Autor: Ante Botić

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač počasni su članovi Viteškog alkarskog društva. Ovu odluku jednoglasno su izglasali svi nazočni članovi Skupštine VAD-a uz dugotrajan pljesak. Ovaj Prijedlog VAD-u je upućen od strane UHBDDR-a i ostalih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Sinja i Cetinske krajine.Na današnjoj redovnoj Skupštini Viteškog alkarskog društva nazočilo je 129 od 223 člana, te gosti. Na početku pozdravne riječi uputili su u ime Grada Sinja gradonačelnik Ivica Glavan, a u ime sinjskog Svetišta gvardijan fra Petar Klapež.

O aktivnostima VAD-a u posljednjih godinu dana, 297. alci, te poduzetim aktivnosti i pripremama za 298. alku i proslavu 300. alke govorio je predsjednik VAD-a Stipe Jukić, koji je podsjetio na projekte koje Društvo namjerava privesti kraju do 300. alke. Riječ je o uređenju Alkarskog trkališta i nabavi novih tribina čija je cijena oko 8 miljuna kuna. Jukić je istaknuo kako je ovaj projekt prijavljen na natječaj Identifikacija turističkih projekata za strukturne fondove EU-a. Jukić je izrazio nadu kako će temeljem toga i ovaj projekat biti realiziran.

Što se tiče radova na dovršenju izgradnje Alkarskih dvora, otvaranju Alkarskog muzeja, izradi suvenira i poštanske marke na temu Alke, izdavanju prigodnog zlatnog i srebrnog novca, literarnom, likovnom, foto i filmskom natječaju, sređivanju arhiva VAD-a, istraživanju u venecijanskom i carigradskom arhivu, snimanju filma o Alci, filmskom festivalu na temu Alke, simpoziju o Alci, zborniku radova simpozija o Alci, monografiji Alke na hrvatskom i engleskom jeziku, leksikonu Sinjske alke, te projektima Sinja, Jukić je kazao kako sve aktivnosti idu prema svom planu unatoč sveobuhvatnom gospodarsko-recesijskom stanju, koje malo otežava cijeli projekat.

Jukić je također u izviješću naveo kako VAD uz pomoć Grada Sinja kontaktira velike hrvatske gradove da se svojim projektima uključe u kulturna događanja vezana za proslavu 300. obljetnice Alke, a pokrenut će se i inicijativa da se Sinj 2015. godine proglasi gradom kulture Republike Hrvatske.

Na kraju izvješća Jukić se zahvalio svima koji su na bilo koji način pripomogli da 297. alkarske svečanosti budu tako dobro organizirane, istaknuvši pri tomu pokrovitelja predsjednika Ivu Josipovića i posebno puk Sinja i Cetinskog kraja. Na kraju je pozvao sve da se uključe u rad kako bi i ovogodišnja 298. alkarska nadmetanja, koja počinju Barom 2. kolovoza, bila također uspješna, na ponos svih žitelja Cetinskog kraja i Hrvatske.

 

vad 01

 

Izvješće Upravnog odbora, te izviješća vojvode Ante Vučića, Časnog suda, Nadzornog odbora i financijskih izviješća, prihvaćena su uz jedan suzdržani i jedan glas protiv. Inače u 2012. godini ostavrena je razlika između prihoda i rashoda,tj.višak prihoda u iznosu od 376.285,83 kune.

U raspravi po spomenutim izviješćima kratka rasprava vodila se na izvješće predsjednika VAD-a. Naime na samom početku rada skupštine Miro Bulj je predlagao da se kao dodatna točka u dnevni red stavi izviješće zbog čega alkarski barjak nije prošle godine sudjelovao u procesiji za blagdan Velike Gospe. Nakon što mu je predsjedavajući radnog predsjedništva dr. Ivan Nasić rekao da to može provesti u raspravi po izvješćima, Bulj je odustao svog prijedloga.

U vremenu predviđenom za izviješća, Bulj je kazao kako ga žalosti činjenica što po prvi put od kako je neovisne Hrvatske u procesiji za Veliku Gospu nije bilo barjaka VAD-a, što smatra uvredom za puk Sinja i Cetinskog kraja. Također je nazčne članove skupštine podsjetio na pismo koje uputio Upravi društva zbog kojih razloga izlazi iz Upravnog odbora, na kraju kojega je istaknuo 'da su se naši preci ovako ponašali na svetinje 1715. sada bi ovdje bilo otomansko carstvo i sultan'.

U kratkoj raspravi na ovu temu predsjednik društva Stipe Jukić kazao je kako je bilo određenih različitih stajališta u pogledu aktivnosti VAD-a za procesiju, ali je u konačnici sve odrađeno prema statutu VAD-a, te da nema potrebe za daljnjim raspravama, jer VAD, Grad Sinj i Svetište dobro surađuju na mnogim projektima.

Dražen Pavlović u raspravi je tražio da se za iduću skupštinu u raspravu stavi i njegov zahtjev koji je uputio Upravi društva prošle godine, u kojem je naveo kako je ponovno u društvo ne statutarno primljen bivši vojvoda, aktualni ministar obrane Ante Kotromanović.

Ivan Vrca u raspravi je govorio o problemima koji se pojavljuju tijekom prolaska alkarske povorke ulicima Sinja, zbog čega je nakon prošlogodišnje Alke poskliznio konj alkara Tina Radanovića i ozlijedio dugogodišnjeg arambašu i štitonošu Branka Ezgetu. Ovom prigodom nazočni Ezgeta javno se zahvalio upravi VAD-a, alkarima, alkarskim momcima, medicinskom osoblju i svim ljudima koji su mu pružili pomoć i bili uz njega za vrijeme oporavka.

Članovi skupštine izvješteni su kako je umjesto Mira Bulja u upravni odbor kooptiran dr. Tomislav Župić, a u Viteško društvo primljeno je novih 27 članova tako da sada VAD ima 250 članova. Po ovoj točci raspravljao je Dražen Pavlović tražeći da se prime novi članovi, ali da nemaju mogućnosti glasovanja na izbornoj skupštini slijedeće godine. Tajnik društva dr. Ivan Nasić Pavloviću je odgovorio kako temeljem statuta Upravni odbor prima nove članove, a sukladno tome slijede i njihove obveze, a to je sudjelovanje u radu skupštine što podazumrjeva i mogućnost sudjelovanja u izboru dužnosnika VAD-a.

 

vad 03

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME Održana Skupština VAD-a