NASLOVNICA TEME Portfolio razvojnih projekata Sinja
Ispis E-mail Facebook
Portfolio razvojnih projekata Sinja
Petak, 26 Travanj 2013

nl01

Autor: Ante Botić

Danas je u gradskoj vijećnici od strane sinjske gradske vlasti upriličeno predstavljnje portfolia razvojnih projekata grada Sinja. Publikaciju,odnosno zbir sinjskih aktivnosti aktualne gradske vlasti kroz ovo madantno razdoblje predstavili su gradonačelnik Ivica Glavan, dogradonačelnik Zoran Vujanović i v.d pročelnica za gospodarstvo Ankica Panza. Na prezentaciji su nazočili predstavnici gradskih poduzeća, civilnih udruga, športskih klubova, zainteresirani građani i predstavnici medija.'Za dva mjeseca Hrvatska postaje članica Europske unije. Zato želimo iskoristiti svoju šansu i pripremamo se na ovaj način da postanemo grad hrvatske i europske prepoznatljivosti. Ovo je naša obveza. Na ovaj način, kroz ovu publikaciju, položit ćemo račune građanima što smo kroz ove četiri godine učinili. Ovo su činjenice i tu se ne može politizirati, kao što se to radi u poslijednje vrijeme', kaazo je u uvodu gradonačelnik Ivica Glavan.

 

'Razvojni projekti su projekti izgradnje ili obnavljanja komunalne, gospodarske, socijalne, okolišne, energetske i druge potporne infrastrukture kojom se omogućava jačanje svih zajednica pa tako i našeg grada', istaknula je na početku svoje prezentacije o razvojnim projektima v.d pročelnica zadužena za gospodarstvo i komunalu Ankica Panza.

 

U svom govoru pročelnica Panza naglasila je kako je kroz ove četiri godine gradski proračun iznosio ukupno 266,9 miljuna kuna, a na razvojne aktivnosti utrošeno je 212,3 miljuna kuna. Panza je iznijela podatke o razvoju GZK, komunalnoj infrastrukturi iznoseći podatke o utrošenim sredstvima na području cestogradnje, vodopskrbe, kanalizacijskim kolektorima, javnoj rasvjeti i drugim pitanjima.

 

Na kraju svog izlaganja Ankica Panza iznijela je podatak kako je u kapitalne investicije ukupno utrošeno 100,9 miljuna kuna, a dobiveno je i 21,5 milijuna kuna s drugih osnova, odnosno od županije, države i drugih fondova.

 

'Uvijek težimo i želimo da dobijemo što više sredstava', kazala je Panza, ističući kako su, s obzirom na situaciju u našem kraju, županiji, cijeloj Hrvatskoj i u svijetu, s ovim dobivenim sredstvima zadovoljni.

 

'Naš grad je član europske mreže destinacija izvrsnosti. To nam čini i dodatnu obvezu na kontinuiarano ulaganje u održiv turistički razvoj', istaknu0 je predstavljajući zbir realiziranih projekata s područja društvenih djelatnosti dogradonačelnik Zoran Vujanović. Iznoseći podatke o utrošenih 7,4 miljuna kuna za područje kulture i turizma Vujanović je kazao kako je najveći dio ovog financijskog kolača usmjeren na ulice gradskog centra, sinjsku tvrđavu, alkarske dvore, hipodrom. Sinjski dogradonačelnik je okupljenima kazao kako je stanje u sinjskom sportu vrlo dobro i u razvojnom i rezultatskom smislu, ističući bitnu ulogu Zajednice športskih udruga grada Sinja.

 

Vujanović je govorio i ostalim sadržajima koji su dio odjela za društvene djelatnosti, kao što su socijalna skrb, predškolski odgoj i obrazovanje i znanost, gdje je naglasio pitanje stipendiranje studenata.

 

'Na početku kada smo došli na vlast 2009. imali smo 75 stipendija za studente, a sada ih je već 185. Ove brojke dovoljno govore o orjentaciji ove vlasti. Na uštrbi nekih drugih stavki povećali smo broj stipendija', kazao je Vujanović.

 

U završnom dijelu danšnje rekapitulacije 4-godišnjeg rada sinjske vlasti predstavljeni su tri nova mega projekta, čija investicijska vrijednost iznosi oko 65 miljuna eura. Govoreći o kojim je projektima riječ, pročelnica Ankica Panza kazala je kako je to rezultat razvojnog opredjeljenja grada i oslanjanje vrijednosti koja Europa prepoznaje: identitet, konkurentnost, kohezija i održivi razvoj.

'Ti projekti su Integralna tematska cjelina Sinjska alka, Polifunkcionalni kompleks javne i zdravstvene namjene EX vojarna Ivaniš Nelipić i Infrastrukturni projekti Zaštita vodnih resursa, odnosno izgradnja, poboljšanje i dogradnja vodopskrbnog sustava Grada Sinja i izgradnje intergriranog sustava otpadnim vodama Sinja'.

 

Nakon održanog portfolia upitali smo gradonačelnika Glavana zbog čega nisu realizirani najavljeni projekti kao što su multinacionalne kompanije na GZK i vrtić u Turjacima.

'Ja mislim da smo mi dali maksimum u mogućim uvjetima, a vrtić u Turjacima ne može se izgraditi bez prostorno planske dokumentacije. Sredstva nisu upitna i to je jedini problem', kazao je Glavan.

 

Gradonačelnika smo upitali i da komentira veliki broj nezaposlenih u Gradu Sinju.

'Uloga gradonačelnika nije zapošljavanje, to je pogrešna percepcija, nego stvaranje uvjeta za ulaganje investitorima koji onda svojim aktivnostima se približavaju građanima', kazao je Glavan.

Aktualnog sinjskog gradonačelnika upitali smo hoće mu li kao kandidat za zamjenika biti Zoran Vujanović i tko će biti drugi kandidat za ovu dužnost, te jeli poznata lista za gradsko vijeće.


'To je pitanje za nositelja liste dr. Jadijevića. Mladih i obrazovanih ima puno više nego što lista može primiti, a sve će se znati vrlo brzo', kazao je Ivica Glavan.

nlSJ01

Ispis E-mail Facebook

Registrirajte se ako želite komentirati ovaj članak.

 

 

 banner javni poziv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASLOVNICA TEME Portfolio razvojnih projekata Sinja